Lekarna Špringer
  Cankarjeva 2
  9250 Gornja Radgona
  T: 059 044 999

  Podružnica Apače

  Apače 4B
  9253 Apače
  T: 02 56 91 190

  Podružnica Razkrižje
  Šafarsko 24B
  9246 Razkrižje
  T: 02 58 51 276

   Podružnica Rogašovci
  Rogašovci 14A
  9262 Rogašovci
  T: 02 62 00 805
  Artičoka (Cynara scolymus)

   Pošlji prijatelju po e-pošti


  Je le gojena rastlina, izvira iz Sredozemlja, kjer so jo cenili že Stari Grki in Rimljani, vzgojili so jo iz divje artičoke, od katere se loči po tem, da listi niso bodičasti.

  Uporabni del
  Listi in korenina za zeliščno rabo ter mladi omeseneli ovojkovi listi in cvetišče v prehrani kot prikuha.

  Pravni položaj
  Svet Evrope jo razvršča v skupino naravnih začimb N2, ki se smejo dodati živilom v majhni količini, z možno omejitvijo zeliščnih sestavin v končnem izdelku, ki pa za artičoko še niso določene. V ZDA se lahko artičokini listi rabijo le za alkoholne pijače, v koncentraciji do 0,0016 odstotka. Slovenska zdravilska zakonodaja, ki po zdravilski zahtevnosti loči tri skupine zdravilnih rastlin, razvršča artičoko v najvarnejšo skupino H, ki ima enak pravni položaj kot hrana, razen v zahtevnejših farmacevtskih oblikah, in če se ne prodaja za določen zdravilni namen.

  Zeliščna raba
  Že iz davnih časov je čislan holeretik, spodbudi nastanek in izločanje žolča, okrepila naj bi prebavo in delo izločal ter odpravila prebavne motnje, denimo napihnjenost in siljenje na bruhanje, zadnje čase pa je cenjena tudi zato, ker izboljša jetrno presnovo, zniža holesterol in lipide v krvi ter ščiti jetra.

  Odmerek za odrasle
  Prevretek iz žlice razrezanih listov (ne cvetišča in ovojka) v čaši vode, trikrat na dan eno čašo.

  Novejša dognanja
  Raziskave na poskusnih živalih kažejo, da izvlečki znižajo serumske lipide in holesterol, spodbudijo odvajanje žolča ter ščitijo jetra pred strupi. Izidi kliničnih raziskav pri ljudeh si nasprotujejo, pri nekaterih sta artičoka in vsebujoči cinarin znižala raven holesterola in trigliceridov, pri drugih pa ne.

  Stranski učinki in strupenost
  Cinaropikrin in drugi seskviterpenski laktoni, največ jih je v mladih listih, so zmožni povzročiti alergične reakcije.

  Prepovedi in opozorila
  Alergija se lahko razvije tako po zaužitju kakor po zunanjem stiku z rastlino, posebno še pri posameznikih z znano preobčutljivostjo za družino košaric, na primer kamilico, arniko in vratič. Zdravila za odvajanje žolča se ne smejo uporabljati pri žolčevodni zapori. Med nosečnostjo in dojenjem se čezmerna raba ne priporoča zaradi premalo podatkov o strupenosti.

  Lekarniško mnenje
  Zdravilni značaj ji dajo predvsem fenolne kisline, še posebno cinarin. Nekatere farmakološke in klinične raziskave upravičijo čislano zeliščno rabo, ocena zdravilne koristnosti artičoke za znižanje holesterola in maščob v krvi ter zaščito jeter pa še ni dokončna.

  Misel
  Trebuh lahko prebavi le pol tistega, kar si želi oko, ker druga polovica pripada gostu, ki lahko po naključju pride mimo. Če vseeno pojemo vse sami, nas enako gotovo obišče bolezen.

  Avtor: Janez Špringer, mag.farm.