Lekarna Špringer
  Cankarjeva 2
  9250 Gornja Radgona
  T: 059 044 999

  Podružnica Apače

  Apače 4B
  9253 Apače
  T: 02 56 91 190

  Podružnica Razkrižje
  Šafarsko 24B
  9246 Razkrižje
  T: 02 58 51 276

   Podružnica Rogašovci
  Rogašovci 14A
  9262 Rogašovci
  T: 02 62 00 805
  Badelj, pegasti (Silybum marianum)

   Pošlji prijatelju po e-pošti

  Uporabni del
  Zel in plod.

  Pravni položaj
  Slovenska odredba o razvrstitvi zdravilnih rastlinah ga razvršča v najvarnejšo skupino H, ki ima enak pravni položaj kot hrana, če se ne prodaja v zahtevnejših farmacevtskih oblikah, kot so denimo tablete, kapsule in raztopine.

  Jetra so življenjsko pomembna, ker presnavljajo ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe. Tvorijo in izločajo žolč, ki sodeluje pri prebavi, ter razstrupljajo škodljive snovi. Vsaka jetrna poškodba, tudi zaradi delovanja različnih strupov, lahko okvari normalno jetrno delovanje.
  Badljeva zel naj bi spodbujala izločanje žolča. Čeprav ne obstajajo farmakološki in klinični izsledki, ki bi to lastnost potrdili, se rabi pri dopolnilnem zdravljenju jetrnih in žolčevodnih motenj. Redko je sestavina čajnih mešanic, njeni izvlečki pa na zahodnih zdravilskih trgih sestavljajo številna gotova zdravila, kapljice in trdne zdravilne oblike. V ljudskem zdravilstvu so z njo včasih zdravili tudi malarijo, izostalo menstruacijo in tegobe v zvezi z maternico in vranico. Zel ne vsebuje zdravilne zmesi silimarin, po kateri je badelj najbolj znan, ta se nahaja le v plodu, zato se le izdelki iz njegovih izvlečkov rabijo za preprečevanje in zdravljenje jetrnih okvar, ki jih povzročajo različni strupi, na primer alkohol, pa tudi tkivni strupi, ki nastanejo zaradi motenj v jetrnem delovanju, pri jetrnem vnetju ter kroničnih spremembah na slabše, denimo zgrbančenih in zamaščenih jetrih.

  Odmerek za odrasle
  Priprava čajnega napitka iz zeli ni običajna, omenja pa ga ljudsko zdravilstvo za zdravljenje žolčnih in jetrnih težav. Pol žličke droge se prelije z vrelo vodo, pusti stati 5 do 10 minut in precedi. Na dan se popije 2 ali 3 skodelice. Žlička droge tehta približno poldrugi gram.
  Običajna ni niti priprava čajnega napitka iz plodu, saj se v vodi izluži le malo silimarina, boljše je vzeti izdelek z znano vsebnostjo učinkovine ali pa alkoholni izvleček raztopiti v vodi, povprečni dnevni odmerek silimarina je 200-400 mg. Sicer se čajni napitek pripravi kot poparek, 3-5 g sveže zdrobljenih plodov se prelije z vrelo vodo, pusti stati 10-15 minut in precedi. Pije se 3 do 4-krat na dan sveže pripravljen pol ali uro pred obroki, zdravljenje pa traja dalj časa. Žlička droge tehta približno 3,5 grama.

  Novejša dognanja
  Bistvena sestavina plodu je silimarin, zmes flavanonskih spojin, med katerimi so najpomembnejši silibin, slikristin in silidianin, ki raztrupljajo jetra, o čemer obširno piše v strokovni literaturi. Pri preskusih na živalih je zaščitil jetra pred mnogimi škodljivimi snovmi, kot so na primer tetraklormetan, strupa zelene mušnice faloidin in alfa-amantin ter nekateri virusi, ki bi sicer povzročili odmrtje jetrnega tkiva. Odlikuje se po dveh mehanizmih delovanja, po prvem utrdi ustroj celične stene hepatocitov, presnovno najdejavnejših jetrnih celic, in prepreči vdor strupa v celično notranjost, po drugem pa spodbudi jedrne encime k tvorbi beljakovin v ribosomih, s čimer se obnovijo poškodovane celice in nastanejo nove. Zavira oksidativne procese in onesposobi škodljive proste radikale, ki pri njih nastanejo. Z raziskavami pri ljudeh so dokazali, da vzetek 3x140 mg silimarina na dan značilno zmanjša smrtnost bolnikov z zgrbančenimi jetri zaradi alkohola.

  Stranski učinki in strupenost
  Poročajo o zastrupitvah z badljem pri ovcah in govedu, tudi s smrtnim izidom, ni pa znano, da bi bil strupen za ljudi. Glavna sestavina plodu silimarin je zelo varna zdravilna snov, v telesu se ne kopiči, iz njega pa se izloči pretežno z žolčem. Pojavi se lahko blag odvajalni učinek, vendar zelo redko; drugi stranski učinki niso znani.

  Prepovedi in opozorila
  Niso znane okoliščine, v katerih se plod oziroma njegovi izvlečki ne bi smeli jemati.

  Lekarniško mnenje
  Treba je ločiti med zdravilnostjo zeli in plodov, saj le slednji vsebujejo čislano snov silimarin, zaščitno in zdravilno za obolela jetra. Tudi priprava čajnega napitka iz plodov za omenjeni namen ni primerna, saj se silimarin zaradi težke topnosti v vodi ne izluži dovolj v napitek, zato bolnikom priporočamo nakup gotovega izdelka. Po vzetju predpisanih odmerkov se zdravilne učinkovine izločijo v žolču v zadostni množini za zdravilni učinek za jetra, okvarjena zaradi različnih strupov iz delovnega in bivalnega okolja. Pri kroničnih jetrnih boleznih se izboljša splošno počutje, zmanjšajo se prebavne težave, pritisk v zgornjem desnem delu trebuha popusti, zveča se tek in bolniki se postopoma redijo. Čajni napitek iz plodov je uporaben le za lajšanje blagih prebavnih motenj.

  Misel
  Učiteljica je vprašala učence, ali kateri zna narediti poved z besedo lekarna.
  Prvi se javi bistri Jurček, rekoč: »Zdravnik je velel mojemu očetu, naj kaj stori za svoje zdravje, on pa ga le kar naprej golta.«
  Poduk: Ni vse lekarna, kar nanjo spominja.

  Avtor: Janez Špringer, mag.farm.