Lekarna Špringer
  Cankarjeva 2
  9250 Gornja Radgona
  T: 059 044 999

  Podružnica Apače

  Apače 4B
  9253 Apače
  T: 02 56 91 190

  Podružnica Razkrižje
  Šafarsko 24B
  9246 Razkrižje
  T: 02 58 51 276

   Podružnica Rogašovci
  Rogašovci 14A
  9262 Rogašovci
  T: 02 62 00 805
  Bezeg, črni (Sambucus nigra)

   Pošlji prijatelju po e-pošti

  Uporabni del
  Cvet.

  Raba v prehrani
  Svet Evrope razvršča bezgov plod med naravne začimbe, ki se smejo dodati živilom brez količinskih omejitev, cvet pa se sme dodati v majhnih količinah, z omejitvijo cianvodikove kisline v končnem izdelku, različno za posamezno vrsto živila. Cvetove obravnavajo kot varne tudi predpisi ZDA. Cvet in plod spadata tudi po slovenski odredbi o razvrstitvi zdravilnih rastlin v najvarnejšo skupino H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.

  Zeliščna raba
  Za znojenje in kot sredstvo proti sluzničnemu vnetju. V ljudskem zdravilstvu se uporablja proti prehladnemu nahodu in vnetju obnosnih votlin. Tudi za izločanje vode ter kot blago odvajalo in blago protivnetno zdravilo.

  Odmerek za odrasle
  Čajni napitek, pripravljen kot poparek iz 2 do 4 gramov cvetov trikrat na dan.

  Novejša dognanja
  Do njih so prišli z raziskavami na živalih. Cvet bezga zavira lokalno vnetje dvakrat slabše kot sintetski antiflogistik indometacin; spodbuja izločanje vode bolj kot sintetski diuretik teofilin; deluje proti virusom gripe tipa A in B in proti herpes simpleksu tipa 1; po posameznih sestavinah cveta bezga pa popustijo krči gladkih mišic. Deluje zaščitno za jetra.

  Stranski učinki in strupenost
  Stranski učinki niso znani. Strupeni so listi, lubje in korenine, ker vsebujejo večje količine strupenih lectinov in cianogenih glikozidov. Zreli plodovi so nestrupeni, le sveže jagode lahko povzročajo bruhanje. Poparki cvetov se lahko užijejo brez škode v predpisanih odmerkih.

  Prepovedi in opozorila
  V zdravilne namene naj se rabijo le cvetovi.
  Spodbujajo izločanje vode in kalija, zato lahko čezmerno in dolgotrajno uživanje privede do primanjkljaja kalija v telesu. Bolniki, ki jemljejo zdravila s podobnim učinkom, na primer furosemid, naj bodo ob pitju bezgovega čaja previdni.
  Nosečnicam in doječim materam ga odsvetujemo, ker premalo vemo o rabi v teh okoliščinah.

  Lekarniško mnenje
  Novejše raziskave so pritrdile zdravilni rabi cveta bezga po ljudskem izročilu: tako protivnetno kot protivirusno učinkovitost ter spodbujevalni učinek za nastajanje in izločanje vode. Cvetovi so primerni za zeliščno zdravljenje večine ljudi, opozorila in prepovedi pa veljajo za prej omenjene ogrožene skupine.

  Misel
  Naravno zdravilo je pred boleznijo isto kakor čudovita slika pred željnim pogledom neukega gledalca. Ta vanjo bulji, dokler se ji iz istega razloga ne umakne.
  Je prečudovit zdravilni vzorec, ki odklanja bolezen, zato ga ne prezrite. Prehladu pokažite cvet črnega bezga!

  Avtor: Janez Špringer, mag.farm.