Lekarna Špringer
  Cankarjeva 2
  9250 Gornja Radgona
  T: 059 044 999

  Podružnica Apače

  Apače 4B
  9253 Apače
  T: 02 56 91 190

  Podružnica Razkrižje
  Šafarsko 24B
  9246 Razkrižje
  T: 02 58 51 276

   Podružnica Rogašovci
  Rogašovci 14A
  9262 Rogašovci
  T: 02 62 00 805
  Divja vijolica ali divja mačeha (Viola tricolor)

   Pošlji prijatelju po e-pošti

  Zrcalce, zrcalce na steni povej, katera najlepša v deželi je tej.

  Rastlina je doma v zmernem pasu Evrope in Azije, v različnih podvrstah, zvrsteh in oblikah. Za zdravilo se največ uporabljata podvrsti vulgaris (KOCH) OBORNY in arvensis (MURRAY) GAUDIN, slednja je tudi najbolj razširjena kot ple¬vel po poljih. Nabira se med cvetenjem, gojijo pa jo v Franciji in na Nizozemskem.

  Uporabni del

  Zel. Vsebuje od 0,05 do 0,30 odstotka salicilne kisline in njenih derivatov, 10 odstotkov sluzi, 3 odstotke čreslovin pa tudi fenolne kisline, flavonoide, antocianidine, kumarine, nekaj saponinov ter vitamina C in E.

  Pravni položaj
  Slovenska zdravilska zakonodaja, ki po zdravilski zahtevnosti loči tri skupine zdravilnih rastlin, razvršča divjo vijolico v najvarnejšo skupino H, ki ima enak pravni položaj kot hrana, razen v zahtevnejših farmacevtskih oblikah, in če se ne prodaja za določen zdravilni namen.

  Zeliščna raba
  Zunanje in notranje naj bi pomagala zdraviti različne kožne bolezni, denimo izpuščaje, gnojne mehurčke, mozolje in srbečo kožo, ljudska medicina pa jo priporoča še notranje pri katarju dihalnih poti, oslovskem kašlju in vročičnem prehladu, zunanje pa za izpiranje žrela. Spodbudila naj bi tudi presnovo in zato »čistila kri«, bila v pomoč pri znojenju, pomagala gnati na vodo in odvajati blato ter zdravila revmatizem, vnete sklepe in poapnene žile. V fitomedicini sestavljajo droga in izvlečki iz nje zdravila proti kašlju, za odvajanje žolča, urejanje prebave in splošno krepitev telesa ter zdravljenje kožnih obolenj in vnetih ven.

  Odmerek za odrasle
  Približno poldrugi deciliter kropa se prelije čez poldrugi gram (zvrhano žličko) droge ali se droga vsuje v hladno vodo, zavre, odstavi in po 10 minutah precedi. Če ni drugače predpisano, se sveže pripravljen poparek uporabi za vlažne obloge nekajkrat na dan.

  Novejša dognanja
  Nekaj izsledkov na poskusnih živalih podpira le zdravilno dejavnost na oboleli koži. Kaj zdravi notranje, ni raziskano. Omenjajo salicilno kislino in njene derivate, flavonoide, sluzi in saponine. Diureza je dvomljiva, zveča se le izločanje kloridov, ne pa količina seča.

  Stranski učinki in strupenost
  Niso znani.

  Prepovedi in opozorila
  Drogo je treba hraniti na suhem in zaščiteno pred svetlobo.

  Lekarniško mnenje
  Divja vijolica je primema zunanje kot pomagalo za zdravljenje kožnih nevšečnosti, denimo blage lojavosti na obrazu in lasišču, notranja raba pa je smiselna le v čajnih mešanicah kot psihoterapevtsko sredstvo, saj sama priprava čajnega napitka zaradi svoje obrednosti in njegovo srebanje čez ves dan krepi človeka duševno, placebo učinek (bolnikova dodana zdravilska vrednost) pa je značilen tudi za mnoga sintetična zdravila.

  Sklep
  Lepotilo je navidezno, lepota pa pravo zdravilo.

  Avtor: Janez Špringer, mag. farm.