Lekarna Špringer
  Cankarjeva 2
  9250 Gornja Radgona
  T: 059 044 999

  Podružnica Apače

  Apače 4B
  9253 Apače
  T: 02 56 91 190

  Podružnica Razkrižje
  Šafarsko 24B
  9246 Razkrižje
  T: 02 58 51 276

   Podružnica Rogašovci
  Rogašovci 14A
  9262 Rogašovci
  T: 02 62 00 805
  Hibiskus ali oslez (Hibiscus sabdariffa var. ruber)

   Pošlji prijatelju po e-pošti

  Izviral naj bi iz Angole, vendar se danes goji po vsem tropskem svetu, izvozne dežele pa so predvsem Sudan, Egipt, Tajska, Mehika in Kitajska.

  Uporabni del
  Cvet. Vsebuje zelo dosti organskih kislin, sluzi in pektine, rdečo barvo pa mu dajo antociani.

  Raba v prehrani in pravni položaj
  V glavnem se rabi za pripravo osvežilnih brezkofeinskih čajnih napitkov. Sam ali v mešanici s šipkom se prodaja najpogosteje v filter vrečkah, njegov svetovni tržni delež med čaji je 20 odstotkov. Slovenska odredba o razvrstitvi zdravilnih rastlin ga razvršča v kategorijo H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.

  Zeliščna raba
  Zaužit v večji količini je blago odvajalo, učinkujejo pa vsebovane rastlinske kisline, ki se iz črevesa težko vsrkajo v kri. V afriškem ljudskem zdravilstvu naj bi med drugim blažil trebušne in maternične krče, uničeval bakterije in odpravil trebušne zajedalce, odvajal žolč, gnal na vodo in znižal krvni tlak. Rabi se za boljši tek, pri prehladu, želodčnem in sapničnem katarju, za raztapljanje sapnične sluzi, odvajanje blata in kot diuretik ter proti motnjam v prekrvitvi. Zunanje naj bi hibiskusovo mazilo zaradi vsebovanih sluzi pomirilo vnetje in oteklino, pa cvetne prevretke tudi priporočajo za zdravljenje roseče kože in alergičnih ekcemov.

  Priprava napitka
  Krop se prelije čez pol žličke (1,5g) droge in po 5-10 minutah precedi.

  Novejša dognanja
  Vsebujoči polisaharidi delujejo nekoliko imunostimulativno, spodbudijo imunski sestav.

  Stranski učinki in strupenost ter prepovedi in opozorila
  Tveganja niso znana.

  Lekarniško mnenje
  Ker prej omenjena raznovrstna zdravilska raba ni utemeljena, je ne moremo priporočiti, seveda pa ni nobene ovire za rabo, ki temelji na dobrem videzu in okusu ter splošnem učinku. Tako kot šipek je krepilo za oslabljeno telo, ki mu pomaga pridobiti težo; zaradi vsebujočih antocianov pa bi lahko ščitil pred srčno-žilnimi boleznimi.

  Avtor: Janez Špringer, mag.farm.