Lekarna Špringer
  Cankarjeva 2
  9250 Gornja Radgona
  T: 059 044 999

  Podružnica Apače

  Apače 4B
  9253 Apače
  T: 02 56 91 190

  Podružnica Razkrižje
  Šafarsko 24B
  9246 Razkrižje
  T: 02 58 51 276

   Podružnica Rogašovci
  Rogašovci 14A
  9262 Rogašovci
  T: 02 62 00 805
  Klinčevec, dišeči (Syzygium aromaticum)

   Pošlji prijatelju po e-pošti

  Je do 20 metrov visoko zimzeleno drevo tropskih predelov s celimi usnjatimi listi in okrog 15 cm dolgimi dišečimi cvetovi. Doma je z Molukov in južnih Filipinov, danes se goji v mnogih tropskih deželah, droga, imenovana klinčki oziroma nageljnove žbice, pa izvira iz Madagaskarja, Indonezije, Malezije, vzhodnoafriških otokov, Šrilanke in Južne Amerike.

  Uporabni del
  Cvet. Droga so posušeni popki, ki vsebujejo od 15 do tudi več kot 20 odstotkov eteričnega olja, čigar glavna sestavina je evgenol.

  Raba v prehrani in pravni položaj
  Se pogosto rabi v kuhi (sestavina curryja) in kot začimba v živilih ter je skoraj vedno navzoč v začimbnih zmeseh za pripravo odišavljenega vina. V Indoneziji kadijo klinčkove cigarete. Evgenol je osnovna spojina za mnoge druge, predvsem vanilin. Svet Evrope razvršča drogo v skupino naravnih začimb N2, ki se smejo dodati živilom v majhni količini, z možno omejitvijo zeliščnih sestavin v končnem izdelku, ki pa za dišeči klinčevec še niso določene. V ZDA spada v skupino GRAS, ki je v splošnem smislu varna. Pri nas je v najvarnejši skupini H, ki ima enak pravni položaj kot hrana, razen v zahtevnejših farmacevtskih oblikah in če se ne prodaja za določen zdravilni namen.

  Zeliščna raba
  Droga se rabi v glavnem kot začimba, ki kot stomahik zveča izločanje želodčnega soka in peristaltiko, kot karminativ zavre nastajanje črevesnih plinov, kot spazmolitik pa blaži krče gladkih mišic. V fitomedicini je iz istega razloga priložnostna sestavina želodčno-črevesnih zdravil, pa tudi zdravil proti kašlju, ker eterično olje razkužuje dihala ter olajša dihanje in izkašljevanje. Le-to ima zelo dobre anestetične pa tudi protikužne lastnosti zoper bakterije, viruse in glivice, zato se pogosto rabi nerazredčeno kot antiseptik in analgetik v zobozdravstvu, z 1 do 5 odstotno raztopino pa se izpirata vneta ustna in žrelna sluznica.

  Odmerek za odrasle
  Običajno se ne uporablja za pripravo samostojnega čajnega napitka.

  Novejša dognanja
  Nageljnove žbice naj bi blagodejno vplivale na želodčno razjedo. Pri poskusnih živalih vsebujoči seskviterpeni spodbudijo nastanek raztrupljevalnih encimov v tankem črevesu in jetrih, kar zavre strupenost rakotvornih snovi. Eterično olje blaži krče in zavre alergijo. Notranje je evgenol pomirjevalo. Pri ljudeh so s 15-odstotno alkoholno raztopino eteričnega olja uspešno zdravili "atletsko stopalo", glivično obolenje stopal, ki prizadene predvsem prostor med četrtim in petim prstom pri ljudeh, ki se čez mero potijo.

  Stranski učinki in strupenost
  Čisto eterično olje lahko draži kožo in sluznice.

  Prepovedi in opozorila
  Glede na dražilne lastnosti se eterično olje naj ne jemlje notranje v večjih odmerkih. Previdni naj bodo bolniki, ki se zdravijo z antikoagulansi, ker evgenol močno zavre zlepljenje krvnih ploščic. Večkratni nanos eteričnega olja na boleči zob lahko poškoduje dlesensko tkivo. Zdravilno moč klinčka preverimo tako, da z nohtom pritisnemo nanj, tedaj se mora iz njega izliti eterično olje. Če jih vsujemo v vodo, se morajo potopiti ali plavati v pokončnem položaju, puhli pa se postavijo vzporedno z gladino.

  Lekarniško mnenje
  Zdravilni značaj nageljnovim žbicam da eterično olje, še posebno njegova glavna sestavina evgenol s svojim anestetičnim učinkom. Naj se ne uživajo v dosti večjih odmerkih, kot je običajno v prehrani, previdni pa naj bodo bolniki, ki se zdravijo z antikoagulansi, zdravili za preprečevanje strjevanja krvi in nastajanja strdkov.

  Misel
  Zlorabljeno zdravilo je oblak, na katerem bolnik ne more sedeti.

  Avtor: Janez Špringer, mag.farm.