Lekarna Špringer
  Cankarjeva 2
  9250 Gornja Radgona
  T: 059 044 999

  Podružnica Apače

  Apače 4B
  9253 Apače
  T: 02 56 91 190

  Podružnica Razkrižje
  Šafarsko 24B
  9246 Razkrižje
  T: 02 58 51 276

   Podružnica Rogašovci
  Rogašovci 14A
  9262 Rogašovci
  T: 02 62 00 805
  Kumina, navadna (Carum carvi)

   Pošlji prijatelju po e-pošti

  Uporabni del
  Plod.

  Raba v prehrani in pravni položaj
  Je pogosto rabljena začimba, izboljša okus hrani, nekatera živila pa se zaradi nje boljše prenašajo, na primer po zelju in svežem kruhu manj napenja. Kuminova izlužnina je tudi sestavina nekaterih likerjev in žganja. Slovenska odredba o razvrstitvi zdravilnih rastlin jo razvršča v kategorijo H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.

  Zeliščna raba
  Zaradi eteričnega olja je stomahik, sredstvo za želodec, ki spodbuja izločanje želodčnih sokov in zbuja tek, ter karminativ, sredstvo proti napihnjenosti, ker nekoliko vznemiri črevesne mišice, premalo, da bi črevo močneje odvajalo blato, a dovolj, da se izženejo plini, ki nastanejo ob razkroju hrane. Tudi prepreči nastanek plinov, ker izboljša prebavo in zavre razmnoževanje bakterij, zaradi katerih bi se ob nenormalnem črevesnem vrenju razvili. Je holagog, pospešuje izločanje žolča. Učinkuje proti prebavnim krčem, zato se doda antrakinonskim odvajalom, na primer krhliki in seni, ki jih včasih povzročajo. Razkuži dihala, ker izhlapeva skoznje, a manj kot janež in komarček, zato pa je po njej odvajanje vetrov najizrazitejše.
  V ljudskem zdravilstvu se uporablja poleg omenjenega kot galaktagog, doječim materam pospešuje nastanek in izločanje mleka. Eterično olje je sestavina ustnih vod in dražilnih antirevmatičnih tekočin za vtiranje v kožo.

  Odmerek za odrasle
  Od 1 do 5 gramov sveže zdrobljenih plodov se prelije s poldrugim decilitrom vrele vode, pokrito pusti stati 10 do 15 minut in precedi. Skodelica sveže pripravljenega poparka se pije topla po požirkih 2 do 4-krat na dan med obroki. Čajna žlička droge tehta približno 3,5 grama.

  Novejša dognanja
  Kuminovo olje deluje fungicidno, uničevalno za glivice, močneje kot znano fungicidno sredstvo nistatin.

  Stranski učinki in strupenost
  Dolgotrajna raba poškoduje črevesno sluznico in povzroči kataralno vnetje.

  Prepovedi in opozorila
  Večtedenska neprekinjena raba brez zdravstvenega nadzora ni priporočljiva. Karminativi se ne smejo uživati ob enteritisu, vnetju tankega črevesa. Če jo gojite sami, semena nabirajte, ko še niso povsem zrela, ker imajo takrat največ eteričnega olja. Kobulnicam, kamor spada kumina, se odrežejo celi kobuli, ki obešeni na vrvice v suhem, senčnem in zračnem prostoru dozorijo, nakar se semena iztepe in odstrani peceljčke. Drogo hranite pri temperaturi nižji od 25°C, zaščiteno pred vlago in svetlobo v dobro zaprti posodi, kovinski ali stekleni, ne pa plastični. Semena zdrobite ali potolčite šele pred pripravo napitka, ker bi se iz nezdrobljenih semen izlužilo le malo eteričnega olja, iz zdrobljenih na zalogo pa hitro izhlapi.

  Lekarniško mnenje
  Odpravlja prebavne motnje, ki se kažejo kot blaga vznemirjenost prebavil, krči, občutek napihnjenosti, napenjanje in spahovanje. Dovoljena je tudi za nosečnice, doječe matere, otroke in dojenčke, saj ni znano, da bi povzročila težave ob zmerni rabi, ne priporočamo pa čezmernih vzetkov in dolgotrajnega jemanja, ker varnost v teh okoliščinah ni potrjena. Je tudi sestavina zdravil za želodec, žolč in odvajanje blata, v obliki alkoholnih destilatov in kapljic pogosto skupaj z drugimi zdravili z eteričnimi olji, na primer janežem, koriandrom in komarčkom. Za otroke in dojenčke je primerna zdravilna oblika kuminov sirup.

  Misel
  Zdravilo je pred vsako modrostjo in zdravje pred resnico. Zato mora modrost delovati kot zdravilo, resnica pa ne more biti v lasti in posesti bolnih. Odpraviti napihnjenost je prvi korak k zdravju, napuh pa k resnici.

  Avtor: Janez Špringer, mag.farm.