Lekarna Špringer
  Cankarjeva 2
  9250 Gornja Radgona
  T: 059 044 999

  Podružnica Apače

  Apače 4B
  9253 Apače
  T: 02 56 91 190

  Podružnica Razkrižje
  Šafarsko 24B
  9246 Razkrižje
  T: 02 58 51 276

   Podružnica Rogašovci
  Rogašovci 14A
  9262 Rogašovci
  T: 02 62 00 805
  Lapuh, navadni (Tussilago farfara)

   Pošlji prijatelju po e-pošti

  Rastlina se nabira v naravi, droga pa se uvaža iz Italije ter balkanskih in vzhodnoevropskih držav.

  Uporabni del
  List.

  Raba v prehrani in pravni položaj
  Običajno se ne rabi za živilo. Svet Evrope ga razvršča v skupino naravnih začimb N4, kar pomeni, da zanj ni na voljo dovolj podatkov za oceno strupenosti. Po slovenski zdravilski zakonodaji spada v skupino naravnih zdravil Z, ki se lahko po predhodni registraciji prodajajo brez recepta.

  Zeliščna raba
  Zaradi vsebovanih sluzi blaži ustna in žrelna vnetja ter hripavost, pa tudi suh kašelj, ker pomiri vzdraženo sluznico, ki sili nanj, pri vlažnem kašlju pa omogoči, da se poškodovana sapnična sluznica obnovi in usposobi za izkašljevalno nalogo.

  Odmerek za odrasle
  Krop se prelije čez 2 žlički (2g) droge in po 10 minutah precedi. Skodelica se popije do 3-krat na dan, posebno zjutraj, ko vstanemo, in zvečer pred spanjem.

  Novejša dognanja
  Deluje zoper številne gramnegativne bakterije, med njimi Staphylococcus aureus in Pseudomonas aeruginosa. Posamezne sestavine učinkujejo protivnetno, zavrejo zlepljenje krvnih ploščic, zvišajo krvni tlak in spodbudijo dihanje.

  Stranski učinki in strupenost
  Lahko povzroči fototoksično reakcijo na osvetljeni koži. Pirolizidinski alkaloidi z nenasičenim jedrom so strupeni tako za živali kot za ljudi, znanih jih je že okrog 200, lapuh pa vsebuje dva: zelo malo senecionina in 0,015 odstotka senkirkina. Več jih je v lapuhovih cvetovih, dosti manj v mladih in zrelih listih, tudi v drogi vsebnost sčasoma upade, zlahka pa preidejo v vročo vodo. Priporočen napitek naj ne bi predstavljal pomembnega tveganja za zdravje, saj je akutno strupen za jetra pri dosti višjem odmerku, vendar farmakološki izsledki na poskusnih živalih ter pirolizidinske izkušnje z gabezom in pitjem nepoznavalsko sestavljenih eksotičnih čajnih mešanic kažejo, da majhna količina omenjenih alkaloidov pri daljšem jemanju spremeni dedno zasnovo, povzroči nastanek novotvorb in predvsem okvari jetra, povzroči venookluzivno bolezen hepatičnih ven (VOD). Prva dva kronična učinka se pokažeta z leti, zadnji pa z meseci.

  Prepovedi in opozorila
  Čezmerni odmerki lahko motijo zdravljenje srčno-žilnih bolezni in zvečanega krvnega tlaka. Zaradi vsebovanih pirolizidinskih alkaloidov se je dobro izogniti čezmernim odmerkom in daljšemu jemanju, posebno še čajnih napitkov. Iz istega razloga in ker je po izročilu znan kot sredstvo za splav, ni primeren za nosečnice in doječe matere.

  Lekarniško mnenje
  Zaradi pritajene strupenosti vsebovanih pirolizidinskih alkaloidov (okvarijo predvsem jetra) odsvetujemo čezmerne odmerke in dolgotrajno uživanje, na leto ne več kot štiri do šest tednov, ker pa zdravilski učinek lahko zvečine pripišemo varnim sluzem, ki so navzoče tudi v drugih zdravilnih rastlinah, priporočamo zdravilsko zamenjavo, denimo s trpotcem, ki jetra celo ščiti.

  Misel
  V lekarni morajo biti na voljo vsa zdravila, a nobeden strup. Ker med zdravilom in strupom ni meje, jo moramo postaviti sami.

  Avtor: Janez Špringer, mag.farm.