Lekarna Špringer
  Cankarjeva 2
  9250 Gornja Radgona
  T: 059 044 999

  Podružnica Apače

  Apače 4B
  9253 Apače
  T: 02 56 91 190

  Podružnica Razkrižje
  Šafarsko 24B
  9246 Razkrižje
  T: 02 58 51 276

   Podružnica Rogašovci
  Rogašovci 14A
  9262 Rogašovci
  T: 02 62 00 805
  Lipa in Lipovec (križanec prve in drugega)

   Pošlji prijatelju po e-pošti

  Uporabni del
  Cvet.

  Raba v prehrani
  Svet Evrope ga razvršča med naravne začimbe, ki se lahko dodajo živilom v majhnih količinah, z možno omejitvijo zeliščnih učinkovin, ki pa za lipovo drogo še niso določene. Slovenska odredba o razvrstitvi zdravilnih rastlin ga razvršča v kategorijo H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.

  Zeliščna raba
  Po ljudskem izročilu je sedativ, pomirja. Spazmolitik, popustijo krči gladkih mišic. Diaforetik, pospešuje znojenje. Diuretik, pospešuje nastajanje in izločanje seča. Blagi adstringent, skrči tkivno površino in omeji bolezenski proces. Uporablja se proti migrenskim glavobolom, razdražljivosti, vročinskim prehladom, in še posebej proti zvišanemu krvnemu tlaku, povezanim s poapnenjem žil in živčno napetostjo.

  Odmerek za odrasle
  Čajni napitek pripravite kot poparek iz 2 do 4 gramov droge.

  Novejša dognanja
  Na živalih so dokazali spazmolitične lastnosti za dvanajstnik, zanimivo pa je, da so se po učinkovanju droge krči najprej okrepili, šele zatem so popustili. Te in znojilne lastnosti naj bi imeli kumarna kislina in flavonoidi. Številne druge lastnosti, tudi diuretične, sedativne in spazmolitične, zaradi katerih je droga cenjena, izvirajo iz eteričnega olja. Slednje ni pravi diuretik, le nekatere terpenoidne sestavine, ki jih vsebuje, so dražilne za ledvice med izločanjem seča. Droga deluje tudi proti nekaterim glivicam.

  Stranski učinki in strupenost
  V literaturi se omenja možnost, da bi čezmerna raba lahko bila strupena za srce, vendar ni pojasnjeno na kakšen način.

  Prepovedi in opozorila
  Bolnikom s srčnimi motnjami se pitje lipovega čajnega napitka odsvetuje. Ker varnost lipovih cvetov ni potrjena ter ni dovolj znanega o njegovi strupenosti, je bolje, da ga nosečnice in doječe matere ne pijejo preveč.

  Lekarniško mnenje
  Kemična sestava lipovih cvetov je dobro znana, vendar ne more upravičiti vse zeliščne rabe. Upravičljiv je zoper prehlad, najbolje v čajni mešanici skupaj z bezgom in kamilico. Zaradi primanjkljaja podatkov o strupenosti in zaradi svarila o strupenosti za srce, se drugi rabi (čezmerni in dolgotrajni) raje odrecite.

  Misel
  Človek teče pred boleznijo hitreje kakor za zdravjem.
  Kdor teče pred boleznijo, mu je lipov cvet lahko v korist; kdor pa za zdravjem, mu ta ne more biti v škodo.

  Avtor: Janez Špringer, mag.farm.