Lekarna Špringer
  Cankarjeva 2
  9250 Gornja Radgona
  T: 059 044 999

  Podružnica Apače

  Apače 4B
  9253 Apače
  T: 02 56 91 190

  Podružnica Razkrižje
  Šafarsko 24B
  9246 Razkrižje
  T: 02 58 51 276

   Podružnica Rogašovci
  Rogašovci 14A
  9262 Rogašovci
  T: 02 62 00 805
  Lisičjak, kijasti (Lycopodium clavatum)

   Pošlji prijatelju po e-pošti

  Rastlina je razširjena po vsem zmernem in hladnem pasu, v Nemčiji je zaščitena.  Nabirajo jo v naravi, posebno v vzhodnoevropskih deželah in na Kitajskem.

  Uporabni del
  Zel, ki vsebuje okrog 0,2 odstotka več kot sto po kemijski zgradbi zelo različnih alkaloidov, najpomembnejši je likopodin. Navzoča je tudi majhna količina flavonoidov, fenolnih kislin in triterpenov.

  Pravni položaj
  Slovenska zdravilska zakonodaja, ki po zdravilski zahtevnosti loči tri skupine zdravilnih rastlin, ga razvršča v srednjo skupino Z, ki ima enak pravni položaj kot registrirana zdravila, ki se ne predpisujejo na recept. Tudi v Nemčiji nima splošnega dovoljenja za prodajo v lekarnah brez predhodnega registracijskega postopka.

  Zeliščna raba
  Uporablja se le v ljudski medicini pri boleznih ledvic in mehurja, kot diuretik namreč žene na vodo. Na zahodu v fitomedicini lisičjakovih zdravil ni na voljo. Svetlorumen prašek iz drobnih, lahkih in spolzkih trosov se je včasih uporabljal zunanje pri suhem vnetju kože, ker jo hladi, naredi gladko ter blaži mehanične dražljaje in srbenje, delno pa tudi vpije izločke, ki zaradi velike površine hitro izhlapijo, a ima tudi slabo lastnost, saj trosi pod vplivom vlage in znoja nabreknejo in razpadejo, postanejo ugodno gojišče za mikrobe, nastala mlečna kislina pa draži kožo.

  Odmerek za odrasle
  V ljudskem zdravilstvu se krop prelije čez zvrhano žličko (1.5g) droge in po 5-10 minutah precedi. Skodelica se popije dva- do trikrat na dan. Bodite pozorni na stranske učinke, po daljši rabi pa lahko računate na kronično strupenost!

  Novejša dognanja
  Ne ve se, zaradi česa droga deluje. Večino alkaloidov so izolirali z namenom, da bi razložili botanično razvrstitev rastlin v družini lisičjakovcev. Pri farmakološkem preizkušanju so bili alkaloidi znatno strupeni, izzvali so bruhanje in močno odvajanje. Pri glodalcih nekateri povzročijo maternične krče in spodbudijo ritmično krčenje v tankem črevesu. Mnogi dražijo sluznice in najbrž skupaj s flavonoidi prispevajo k diuretičnemu učinku droge. Pri žuželkah lisičjakovi izvlečki zmanjšajo vsebnost sladkorja v krvi oziroma limfi.

  Stranski učinki in strupenost
  Lahko se pojavijo slabost, bruhanje in driska. Posebno še pri daljši rabi pa lahko vsebovani alkaloidi uresničijo svoje strupene lastnosti.

  Prepovedi in opozorila
  Zaradi učinka na maternico ni primeren za nosečnice in doječe matere, zaradi možne kronične strupenosti pa tudi sicer zdravilne koristi ne odtehtajo zastrupitvenega tveganja.

  Lekarniško mnenje
  Kijasti lisičjak spada med malo raziskane in malo rabljene zdravilne rastline, dr.Pavle Bohinc ga na primer v knjigi »Slovenske zdravilne rastline« sploh ne omenja. Je le teoretično zanimiv zaradi vsebnosti raznovrstnih biološko dejavnih alkaloidov, praktično pa ga prekaša več varnejših naravnih zdravil, ki ženejo na vodo, dosegljivih tudi pri nas.

  Misel
  Najlažje zdravilo je priložnost, najtežje odgovornost.

  Avtor: Janez Špringer, mag.farm.