Lekarna Špringer
  Cankarjeva 2
  9250 Gornja Radgona
  T: 059 044 999

  Podružnica Apače

  Apače 4B
  9253 Apače
  T: 02 56 91 190

  Podružnica Razkrižje
  Šafarsko 24B
  9246 Razkrižje
  T: 02 58 51 276

   Podružnica Rogašovci
  Rogašovci 14A
  9262 Rogašovci
  T: 02 62 00 805
  Lučnik, velecvetni (Verbascum thapsiforme); Lučnik, navadni (V. phlomoides )

   Pošlji prijatelju po e-pošti

  Prva dva imata velike rumene cvetove, brez rdečih potokazov za žuželke, tretji drobne s potokazi. Doma je v osrednji, vzhodni in južni Evropi, Mali Aziji, severni Afriki in Etiopiji, tudi pri nas po grobljah, suhih gričih, rečnem produ, ledinah, gozdnih posekah in jasah in ob poteh, gojijo in izvažajo pa ga predvsem v Egiptu, Bolgariji, Češki in Slovaški.

  Uporabni del
  Cvet, vsebuje sluzi, saponine, pa tudi iridoide in flavonoide. Velecvetni in navadni lučnik vsebujeta več sluzi, drobnocvetni pa več saponinov.

  Pravni položaj
  Slovenska zdravilska zakonodaja, ki po zdravilski zahtevnosti loči tri skupine zdravilnih rastlin, razvršča lučnik v najvarnejšo skupino H, ki ima enak pravni položaj kot hrana, razen v zahtevnejših farmacevtskih oblikah in če se ne prodaja za določen zdravilni namen.

  Zeliščna raba
  Pomaga zoper kašelj. S svojimi sluzmi zavaruje poškodovano žrelno sluznico in odpravi draženje na kašelj, s saponini pa omogoča izkašljevanje, najbrž z draženjem želodčne sluznice, kar refleksno spodbudi izločanje sapnične sluzi v dihalih.

  Odmerek za odrasle
  Čaša kropa se prelije čez tri do štiri žličke (1,5 do 2g) droge in po 10 do 15 minutah precedi. Droga se lahko tudi vsuje v hladno vodo in greje do vrenja, preden se za omenjen čas odstavi in precedi.

  Novejša dognanja
  Ker je sluzi malo, je učinek na kašelj bolj posledica blagega izkašljevalnega delovanja saponinov kot pomirjevalnega delovanja sluzi. Po ljudskem zdravilstvu lučnik notranje tudi žene na vodo in zdravi revmo, zunanje pa zdravi rane. Nedavno odkrite biološko dejavne spojine: iridoidi in flavonoidi bi lahko upravičile to rabo.

  Stranski učinki in strupenost
  Zdravilska tveganja niso znana.

  Prepovedi in opozorila
  Drogo je treba hraniti na suhem in zaščiteno pred svetlobo. Zaščita pred vlago je še posebno pomembna, sicer cvetovi hitro postanejo rjavi ali temno rjavi zaradi vsebovanih iridoidov.

  Lekarniško mnenje
  Lučnikov cvet združuje dve na videz nezdružljivi lastnosti: s prvo spodbudi kašelj kot jeglič, z drugo ga pomiri kot slez. Obe sta primerni za zdravljenje vlažnega kašlja, pri katerem nastane v dihalih izmeček, ki ga je treba izkašljati. Saponini spodbudijo zdrave celice, da izmeček razredčijo in lažje zdrsi po dihalnih poteh, zdravilne sluzi pa zaščitijo poškodovane celice in jim omogočijo, da se obnovijo in usposobijo za izkašljevalno nalogo. Droga je blago zdravilo za zdravljenje kašlja, zato jo rajši uporabljajo v čajnih mešanicah, skupaj z močnejšimi.

  Misel
  Človeško zdravilo zgane mojo večnost ob tvoji neponovljivosti in nenadomestljivosti.

  Avtor: Janez Špringer, mag.farm.