Lekarna Špringer
  Cankarjeva 2
  9250 Gornja Radgona
  T: 059 044 999

  Podružnica Apače

  Apače 4B
  9253 Apače
  T: 02 56 91 190

  Podružnica Razkrižje
  Šafarsko 24B
  9246 Razkrižje
  T: 02 58 51 276

   Podružnica Rogašovci
  Rogašovci 14A
  9262 Rogašovci
  T: 02 62 00 805
  Repuh, navadni (Petasites hybridus)

   Pošlji prijatelju po e-pošti

  Doma je po vsej Evropi, severni in zahodni Aziji in prinešen v Severno Ameriko. Rastlina se v celoti nabira v naravi, droga pa nima skoraj nobenega tržnega pomena.

  Uporabni del
  List.

  Pravni položaj
  Slovenska zdravilska zakonodaja, ki po zdravilski zahtevnosti loči tri skupine zdravilnih rastlin, ga razvršča v srednjo skupino Z, ki ima enak pravni položaj kot registrirana zdravila, ki se ne predpisujejo na recept.

  Zeliščna raba
  Droga in njeni pripravki blažijo krčne bolečine in glavobol pri prebavnih motnjah živčnega izvora, spodbudijo tek ter lajšajo bolečo menstruacijo različnega izvora. Skupaj z drugimi drogami zdravi bolezni dihalnih poti, denimo prehlad in  naduho, odpravlja motnje v delovanju jeter in trebušne slinavke, odvaja žoč, krepi živce, spodbudi spanec in prepreči duševni nemir. Omenjena zdravilnost ni preverjena. V ljudskem zdravilstvu je bil najprej znojilno, diuretično in izkašljevalno zdravilo, sveže liste pa so polagali na rane in vneto kožo.

  Odmerek za odrasle
  Krop se prelije čez 2 do 3 žličke (1-2g) droge in po 5 do 10 minutah precedi, skodelica napitka pa se popije dvakrat do trikrat na dan.

  Novejša dognanja
  Znojilne in protibolečinske lastnosti naj bi imeli petasin in drugi seskviterpenski alkoholi.

  Stranski učinki in strupenost ter prepovedi in opozorila
  Repuh vsebuje v vseh rastlinskih delih zelo spremenljivo količino pirolizidinskih alkalolidov z nenasičenim jedrom, za katere vemo, da poškodujejo organe, še posebno jetra. Na poskusnih živalih so dokazali tudi njihovo rakotvornost in strupenost za dedno zasnovo. Vsebuje jih tudi nekaj drugih evropejcem znanih zdravilnih rastlin, med njimi zlati grint, boraga, gabez in lapuh; ameriški slamnik pa vsebuje pirolizidinske alkaloide z nasičenim jedrom in je varen.

  Lekarniško mnenje
  Zaradi neutemeljene učinkovitosti in premajhne varnosti navadnega repuha ne priporočamo za zdravilo.

  Misel
  Lekarnarjeva prizanesljivost do zdravil je omejena z neprizanesljivostjo bolezni do bolnika in bolnika do lekarnarja.

  Avtor: Janez Špringer, mag.farm.