Lekarna Špringer
  Cankarjeva 2
  9250 Gornja Radgona
  T: 059 044 999

  Podružnica Apače

  Apače 4B
  9253 Apače
  T: 02 56 91 190

  Podružnica Razkrižje
  Šafarsko 24B
  9246 Razkrižje
  T: 02 58 51 276

   Podružnica Rogašovci
  Rogašovci 14A
  9262 Rogašovci
  T: 02 62 00 805
  Trpotec, ozkolistni (Plantago lanceolata)

   Pošlji prijatelju po e-pošti

  Uporabni del
  List.

  Raba v prehrani in pravni položaj
  Svet Evrope ga razvršča v skupino naravnih začimb N2, ki se smejo dodati živilom v majhni količini z omejitvijo zeliščnih sestavin v končnem izdelku, ki pa za troptec še niso določene. FDA, ameriški urad za živila in zdravila, razvršča sorodni širokolistni trpotec med zelišča nedoločene varnosti. Pri nas ozkolistni trpotec spada v kategorijo H, ki ima enak pravni položaj kot hrana.

  Zeliščna raba
  Notranje proti suhemu dražečemu kašlju in zunanje za celjenje ran in ustavljanje krvavitev. P. major naj bi imel diuretične lastnosti in zdravil vnetja sečil.

  Odmerek za odrasle
  Čajni napitek pripravite kot poparek iz 2 do 4 gramov droge 3-krat na dan.

  Novejša dognanja
  Draženje na kašelj naj bi odpravljale sluzi in čreslovine. Hladni vodni izvlečki in svež sok zavrejo bakterijsko rast in uničujejo bakterije, poparki in prevretki pa niso učinkoviti. Protibakterijsko učinkovitost pripisujejo avkubigeninu, ki ga rastlinska beta-glukozidaza sprosti iz avkubina, pri vretju pa omenjeni encim uničimo. En mililiter 2-odstotne vodne raztopine avkubina, ki pa mora vsebovati tudi encim, je enako učinkovit zoper kužno Staphylococcous aureus kot 600 I.U. penicilina. Pri pripravi čajnega napitka večina avkubina preide v napitek in skodelica (1,5 g/ 150 ml vode) vsebuje okrog 14 mg avkubina. Avkubin je zelo malo strupen in deluje zaščitno za jetra. Raziskave na živalih s P. major so pokazale, da po njem popusti dušeče skrčenje sapnic podobno kot po sintetičnem zdravilu salbutamol, le da je učinek prvega šibkejši in kratkotrajnejši. Zniža krvni tlak in ima šibke protivnetne lastnosti. Listni izvlečki zelo dobro celijo rane. Onemogoča razvoj nekaterih kužnih bakterij, ne pa glivic in virusov. Je blago odvajalo. Zniža celokupne maščobe v krvi, holesterol in trigliceride. Raziskave na ljudeh pa so pokazale, da se s z njim da uspešno zdraviti dušeči in nedušeči kronični bronhitis ter odpravljati subjektivne in objektivne prehladne znake. Po čajni mešanici kamilice, mete, repika, šentjanževke in trpotca so popustile bolečine pri bolnikih z vneto želodčno in črevesno sluznico, prav tako pa so izginile sluznične razjede in krvavitve.

  Stranski učinki in strupenost
  Znani so posamezni primeri alergije na trpotčev dotik, povzročita jo lahko list in seme.

  Prepovedi in opozorila
  Trpotec lahko spodbudi nastanek imunoglobulinov E, protitelesc, ki sprožijo bronhialno astmo tip I, torej pri preobčutljivih bolnikih po ovinkih povzroča to, kar sam odpravlja - težko dihanje zaradi skrčenja sapnic. Čezmerni odmerki lahko delujejo odvajalno ter znižajo krvni tlak. Vpliva na mišično napetost maternice, zato ga nosečnicam odsvetujemo.

  Lekarniško mnenje
  Trpotec notranje lajša dušeč in dražeč prehladni kašelj in deluje zaščitno za jetra. Vsebujoče čreslovine ustavljajo krvavitve. Izogibati se je treba čezmernih odmerkov droge, ogrožene skupine ljudi pa naj bodo previdne že pri običajnih. Semenske lupine indijskega trpotca so zaradi vsebujočih sluzi blago in dokaj varno polnilno odvajalo.

  Misel
  Kašelj kot zaljubljenost. Trpotec - neutrudni tolažnik.

  Avtor: Janez Špringer, mag.farm.