Lekarna Špringer
  Cankarjeva 2
  9250 Gornja Radgona
  T: 059 044 999

  Podružnica Apače

  Apače 4B
  9253 Apače
  T: 02 56 91 190

  Podružnica Razkrižje
  Šafarsko 24B
  9246 Razkrižje
  T: 02 58 51 276

   Podružnica Rogašovci
  Rogašovci 14A
  9262 Rogašovci
  T: 02 62 00 805
  Velika kopriva (Urtica dioica)

   Pošlji prijatelju po e-pošti

  Zdravilo je rešilni pas za utapljajoče, a ovira za plavalce

  Uporabni del
  Zel.

  Raba v prehrani
  Uporablja se v juhah in zeliščnih čajih. Solata iz svežih koprivovih listov naj bi zaradi listnega zelenila (klorofila) blažila slabokrvnost. Svet Evrope jo razvršča v skupino naravnih začimb N3, za katero ni na voljo dovolj izsledkov za ocenitev strupenosti. FDA, urad za živila in zdravila v ZDA, jo razvršča med rastline z nedoločeno varnostjo.

  Zeliščna raba
  Kot antihemoragik, ustavi krvavenje, hipoglikemik, zniža krvni sladkor, ter diuretik, žene na vodo.
  V Ijudskem zdravilstvu se rabijo za različne zdravilne namene tako koprivov čajni napitek kot sok iz sveže rastline. Notranje naj bi ustavila krvavitve iz pljuč, ledvic, maternice, črevesja in nosa, obnovila kri ter odpravila kožne izpuščaje, lišaje mladostnega, posebno še živčnega izvora, pospešila celjenje ran, zvečala zmogljivost žlez za izločanje želodčnega soka in izboljšala izločanje žolča, pomagala pri sladkorni bolezni, zaradi diuretičnega učinka blažila vnetje sklepov ter sklepno in mišično revmo, pospešila pa tudi celično presnovo pri obrabljenih sklepih. Zunanje naj bi koprivovi pripravki odpravili prhljaj in mastne lase, zaradi dražilnega učinka histamina pa naj bi bila koristna masaža s koprivovo tinkturo ob revmatičnih bolečinah. Uporabljajo jo tudi za druge zdravilne namene, zlasti v vzhodni Evropi.
  V fitomedicini je sestavina čajnih mešanic za izboljšanje celične presnove in izločanje vode ter tako imenovanih čajev »za čiščenje krvi«, sveži rastlinski sok pa je »pomladno zdravilo«.

  Odmerek za odrasle
  Čajni napitek se pripravi kot poparek: dva decilitra kropa se prelije čez 3 do 4 žiičke (4g) droge, pokrito pusti stati 10 minut in precedi. Skodelica sveže pripravljenega napitka se popije 3- do 4-krat na dan.

  Novejša dognanja
  Raziskave na živalih kažejo, da kopriva zavre osrednji živčni sestav, kar ima pomirjevalni učinek, pomiri krče, povzročene z zdravili, zniža telesno temperaturo in blaži bolečine, prek alfaadrenergičnih receptorjev pa zniža krvni tlak in upočasni srčni utrip. Urticin zniža krvni sladkor, nekatere druge sestavine naj bi ga zvišale. Sestavini betain in serotonin spodbudita delovanje maternice, izvleček pa naj ne bi zavrl plodnosti. Klinične raziskave pri Ijudeh potrjujejo, da kopriva ustavi krvavenje, najbrž zaradi vsebujočih vitaminov K in C, a podrobnosti niso znane. Nekaj farmakoloških in ktiničnih izsledkov potrjuje diuretični učinek droge in soka iz sveže rastline, ki ga spremlja izločanje kloridov in sečnine.14dnevno zdravljenje zveča sečni volumen in zmanjša telesno težo, ne vpliva pa zaznavno na krvni tlak.

  Stranski učinki in strupenost
  Pitje koprivovega čaja lahko pripreobčutljivih posameznikih draži želodec, povzroči pekoč občutek v koži in otekline ter zmanjša izločanje vode. Listi zunanje zelo dražijo zaradi vsebnosti acetilholina in
  histamina v žleznih laskih.

  Prepovedi in opozorila
  Ne sme se rabiti pri edemu oziroma zastoju vode kot posledice oslabelega srca in zmanjšane ledvične opravilne sposobnosti. Glede na znano farmakološko delovanje lahko čezmerna raba moti delovanje zdravil zoper sladkorno bolezen in zvečan ali znižan krvni tlak, zveča pa učinek pomirjeval zaradi zaviralnega učinka za osrednji živčni sestav. Poročajo o dražilnem učinku na želodec in tanko črevo. Po Ijudskem izročilu vpliva na menstruacijski ciklus in povzroči splav, vpliv na maternično delovanje so potrdili tudi s poskusi na živalih, zato se med nosečnostjo naj ne uporablja, med dojenjem pa ne čezmerno. Pri izpiranju sečil se mora popiti zadosti vode. Drogo je treba hraniti zaščiteno pred svetlobo, vlago in pri temperaturi, nižji od 25°C.

  Lekarniško mnenje
  Kopriva je kemično dobro proučena, na voljo pa je le malo farmakoloških in kliničnih izsledkov, ki bi podprli tradicionalno zeliščno rabo, raznovrsten in deloma nenatančen zdravilni namen pa je dodaten razlog za razsodno zdravilsko rabo, posebno še pri bolnikih, ki se že zdravijo z drugimi zdravili. Poročajo tudi o dražilnem učinku, zato se čezmerni rabi rajši izognite. Kot blag diuretik pa lahko zdravilo gotovo priporočimo, tako za dodatno zdravljenje revmatičnih težav kot za izpiranje vnetih sečil in ledvičnega peska, v pomoč pa je tudi v čajnih mešanicah za hujšanje ob upoštevanju prej omenjenih opozoril in možnih stran¬skih učinkov.

  Sklep
  Samo po zdravilu se postane zdrav kot riba na suhem.

  Avtor: Janez Špringer mag.farm.