Lekarna Špringer
  Cankarjeva 2
  9250 Gornja Radgona
  T: 059 044 999

  Podružnica Apače

  Apače 4B
  9253 Apače
  T: 02 56 91 190

  Podružnica Razkrižje
  Šafarsko 24B
  9246 Razkrižje
  T: 02 58 51 276

   Podružnica Rogašovci
  Rogašovci 14A
  9262 Rogašovci
  T: 02 62 00 805
  Vratič, navadni (Tanacetum vulgare)

   Pošlji prijatelju po e-pošti

  Uporabni del
  Zel.

  Raba v prehrani
  Svet Evrope ga razvršča v skupino začimb naravnega izvora N3, ki se smejo dodati živilom na tradicionalni način, čeprav ni na voljo dovolj podatkov za oceno strupenosti. Ne glede na izvor koncentracija tujonov v živilih ne sme preseči 0.5mg/kg, odbor za živilske dodatke in škodljive snovi FACC pa prepoveduje živilsko rabo eteričnega olja zaradi vsebnosti tujona. Slovenska odredba o razvrstitvi zdravilnih rastlin ga razvršča v kategorijo Z, ki omeji njeno rabo na registrirana zdravila.

  Zeliščna raba
  Navadni vratič prežene trebušne zajedalce, izžene vetrove in blaži prebavne krče ter zveča prekrvljenost spodnje polovice trupa, kar sproži zastalo mesečno perilo. Po ljudskem izročilu se notranje rabi proti zajedalskim črvom, zlasti proti človeškim glistam (askaris) in podančicam (oxyuris) pri otrocih, zunanje pa kot prevretek proti srbečici in kot mazilo proti srbenju na zadnjiku.

  Odmerek za odrasle
  1-2 grama droge kot poparek trikrat na dan. Naj se ne preseže!

  Novejša dognanja
  Pri poskusnih živalih vratičevi izvlečki sprostijo krče gladkih mišic v tankem črevesu in pospešijo odvajanje žolča, slednje najbrž zaradi fenolnih kislin. Znižajo lipide in sladkor v krvi ter uničijo nekatere glivice. Olje in beta-tujon preženeta zajedalce. Vodni poparki in alkoholni izvlečki so se izkazali tudi klinično, spodbudijo odvajanje žolča pri bolnikih z jetrnimi in žolčevodnimi motnjami, zdravljenje ublaži bolečino, zveča tek in prebavo.

  Stranski učinki in strupenost
  Beta-tujon daje rastlini strupene lastnosti, njegovi zastrupitveni znaki pa so hiter in plitek pulz, močno vnetje želodčne sluznice ter divji krči in drhtenje. Razpon med zdravilnim in strupenim odmerkom je majhen. Vsebujoči seskviterpenski laktoni so zmožni povzročiti alergične reakcije. Opazili so tudi protitumorno delovanje.

  Prepovedi in opozorila
  Eterično olje navadnega vratiča je močno strupeno tako notranje kot zunanje zaradi vsebujočega beta-tujona, ki je tudi znan strup za jetra.  Poročajo o zastrupitvah, med njimi smrtnimi, tudi po uživanju čajnih poparkov in praškov ter alkoholnih izvlečkov. Znana je alergija na dotik. Droga vpliva na raven krvnega sladkorja in lahko moti zdravilsko zdravljenje sladkorne bolezni. Med nosečnostjo in dojenjem je prepovedana, po ljudskem izročilu vpliva na menstruacijski ciklus in lahko povzroči splav, kar potrjujejo tudi poskusi na živalih.

  Lekarniško mnenje
  Farmakološko dejavni so predvsem steroli in triterpenske sestavine. Četudi dokumentirani izsledki utemeljujejo tradicionalno rabo zeli, ki pospeši odvajanje žolča in uniči črevesne zajedavce, rastlina zaradi vsebnosti zelo strupenega eteričnega olja ni  primerna za zdravilo, sámo olje pa se ne sme uporabiti niti notranje niti zunanje.

  Misel
  Zdravila so ljubezniva, ker ne iščejo svojega, a sovražna, če ne najdejo za drugega. Navadni vratič je zdravilo na prvi pogled in v skrajni sili.

  Avtor: Janez Špringer, mag.farm.