Lekarna Špringer
  Cankarjeva 2
  9250 Gornja Radgona
  T: 059 044 999

  Podružnica Apače

  Apače 4B
  9253 Apače
  T: 02 56 91 190

  Podružnica Razkrižje
  Šafarsko 24B
  9246 Razkrižje
  T: 02 58 51 276

   Podružnica Rogašovci
  Rogašovci 14A
  9262 Rogašovci
  T: 02 62 00 805
  Zlata rozga, navadna (Solidago virgaurea)

   Pošlji prijatelju po e-pošti

  Doma je v Evropi in Aziji, razen v subtropskem in tropskem pasu, pa tudi v Severni Afriki in Severni Ameriki. Nabira se v naravi, največ pa jo izvažajo Madžarska, države bivše Jugoslavije, Bolgarija in Poljska. Goji se le v manjšem obsegu, pogodbeno za homeopatske pripravke.

  Uporabni del
  Zel, tako posušena kot sveža.

  Pravni položaj
  Slovenska zdravilska zakonodaja, ki po zdravilski zahtevnosti loči tri skupine zdravilnih rastlin, razvršča navadno zlato rozgo v najvarnejšo skupino H, ki ima enak pravni položaj kot hrana, razen v zahtevnejših farmacevtskih oblikah in če se ne prodaja za določen zdravilni namen.

  Zeliščna raba
  Kot diuretik žene na vodo, zato se rabi za izpiranje sečil, posebno še vnetih in pri ledvičnem pesku. V ljudskem zdravilstvu tudi »čisti kri« pri protinu, revmatizmu, vnetju sklepov, ekcemih,  in v mnogih drugih okoliščinah, kot večina zdravil z vsebujočimi saponini. Zunanje z njo izpirajo vneto ustno in žrelno sluznico in slabo celjive rane, zdravilni učinek pa se pripiše vsebujočim čreslovinam.

  Odmerek za odrasle
  Približno poldrugi deciliter kropa se prelije čez eno ali dve žlički (2-4 g) droge, lahko se tudi droga vsuje v hladno vodo in krajši čas prevre, odstavi in po 10 minutah precedi. Skodelica toplega napitka se običajno popije dva- do trikrat na dan med obroki.

  Novejša dognanja
  Saponini delujejo imunostimulativno, z blagim draženjem želodčne in črevesne sluznice sprožijo obrambni odziv imunskega sestava, uničujejo kužne glivice, denimo Candido albicans, skupaj s flavonoidi pa blažijo vnetja in ščitijo krvne žilice.  Nesaponinski del zniža krvni tlak in pomirja. Diureza in protivnetno delovanje sta potrjeni klinično, protikrčno na izoliranih organih, zmanjšanje krvnega tlaka in pomirjevalni učinek pa na poskusnih živalih.

  Stranski učinki in strupenost
  Neželeni učinki niso znani, niti strupeni zaradi čezmernih odmerkov, prav tako ne medsebojno delovanje z drugimi zdravili ter vpliv na upravljanje vozil in drugih strojev. Glede dolžine jemanja ni postavljenih omejitev.

  Prepovedi in opozorila
  Ne sme se uporabljati pri edemih oziroma zastoju vode zaradi oslabelega delovanja srca in ledvic. V primeru kroničnega ledvičnega obolenja se lahko jemlje le pod zdravniškim nadzorom. Nosečnicam in doječim materam se ne priporoča iz splošne previdnosti, ker varnost v teh okoliščinah ni potrjena, če pa se uporablja, morajo koristi upravičiti tveganje. Drogo shranite zaščiteno pred svetlobo in vlago.

  Lekarniško mnenje
  Zel navadne zlate rozge je diuretik z blagim protivnetnim in protikrčnim učinkom. Za zdravljenje bakterijskih sečilnih vnetij je koristno dopolnilno zdravilo, rabljena samostojno pa je v korist le, če se ve, da množina bakterij ni prevelika in njihova kužna narava ne prenevarna. Čajni napitek naj se pije topel, ker tudi topla voda sama zveča diurezo, med vsakim izpiranjem sečil pa je treba popiti zadostno količino tekočine in s tem nadomestiti izgubljeno.

  Misel
  Naj se razdvoji zdravje od bolezni in nastane prostor za zdravilo. 

  Avtor: Janez Špringer, mag.farm.