Lekarna Špringer
  Cankarjeva 2
  9250 Gornja Radgona
  T: 059 044 999

  Podružnica Apače

  Apače 4B
  9253 Apače
  T: 02 56 91 190

  Podružnica Razkrižje
  Šafarsko 24B
  9246 Razkrižje
  T: 02 58 51 276

   Podružnica Rogašovci
  Rogašovci 14A
  9262 Rogašovci
  T: 02 62 00 805
  Žajbelj (Salvia officinalis)

   Pošlji prijatelju po e-pošti

  Naravna zdravila so takšna kot vsa druga - rešilna ograja, samo da ni prešibka ali premočna oprijemajoča se roka

  Uporabni del
  List.

  Raba v prehrani
  Žajbelj je v kuhi pogosto uporabljena začimba. Svet Evrope ga obravnava kot naravni izboljševalec okusa, ki se sme dodajati prehrambenim izdelkom v majhnih količinah, le količina tujonov, te žaljbelj vsebuje, mora biti dovolj majhna, da za človeško zdravje ni škodljiva.

  Zeliščna raba
  V ljudskem zdravilstvu se list žajblja uporablja za odpravljanje prebavnih motenj, saj sprošča vetrove in blaži krče, odpravlja bruhanje in drisko, za zdravljenje vnetja žrela, mehkobnega jezička, dlesni in jezika, saj deluje protivnetno, razkuževalno in blaži bolečine.
  Proti znojenju ob prehladih, ki jih prebovelavmo na nogah, ker bi v teh okoliščinah pot - po sicer za ozdravitev koristnem znojenju - povečal možnost dodatnega prehlada.
  In za ustavitev nastajanja materinega mleka po prenehanju dojenja.

  Odmerek za odrasle
  Čajni napitek, pripravljen kot poparek, 1 do 4 dag droge 3-krat na dan.

  Novejša dognanja
  Žajbelj uspešno odpravlja krče gladkih mišic, odpira tudi zaporo žolčevoda na izhodu v dvanajstnik. Vsebuje pa tudi snov, ki povzroča krče; njen učinek bi prevladal, če bi popili prevelik odmerek. Uničuje različne bakterije, ki povzročajo prebavne motnje; in glivice, ki povzročajo soor. Celi rane. Znižuje raven sladkorja v krvi. Znižuje krvni tlak ter zveča moč in hitrost srčnega utripa. Je uspavalo in podaljša učinek drugih uspaval in zdravil proti padavici.

  Stranski učinki in strupenost
  Zastrupitve z žaljbljevim čajem niso znane, primerilo pa se je že, da so se z žaljbljevim oljem zastrupili tako ljudje kot živali. Prepovedi in opozorila: Nosečnice ne smejo uporabljati žajblja, saj lahko povzroči splav; seveda ne smejo zaužiti niti pripravkov iz žaljbljevega izvlečka in eteričnega olja.
  Bolniki, ki jemljejo zdravila proti sladkorni bolezni, padavici ali se zdravijo z uspavali, naj bodo pri pitju žajbljevega čaja pazljivi, saj lahko le-ta poveča učinek omenjenih zdravil; neugodno bi tudi lahko dodatno znižal krvni tlak bolnikom z znižanim tlakom.

  Lekarniško mnenje
  Ni nevarnoti, da bi običajni žaljbljev odmerek pozvročal težave, razen pri prej navedenih nosilcih večjega tveganja.
  Zdravilni pripravki iz žajbljevega izvlečka in eteričnega olja naj se uporabljajo previdno, ne v večji količini in ne predolgo.

  Sklep
  V marsikateri bolezenski nevščenosti se lahko tudi žaljblja oprimete kot rešilne ograje. Svojega lekarnarja povprašajte, če bi bili v dvomih o primernosti prijema svoje roke.

  Avtor: Janez Špringer, mag. farm.