Zaveznik zdrave telesne mase

Prehranjevanje za zdravo črevesje ni čarobna palica v smislu izgube čezmerne telesne mase. Vendar je pomemben dejavnik, ki jo pomaga odpraviti in zdravo telesno maso ohraniti. Zato se velja potruditi za dobre bakterije v našem črevesju in jim priskrbeti štiri stvari. Te so:

1) Vlaknine. Naše telo ne more prebaviti vlaknin, medtem ko se te nahajajo v zgornjem delu prebavil. Šele ko preidejo v spodnji del črevesja, jih dobre bakterije lahko fermentirajo. Pri tem nastanejo maščobne kisline kratkih verig, ki pošiljajo signale po telesu, vključno s tistimi, ki nam podobno kot zdravilo semaglutid brzdajo apetit in nas navdajo z občutkom sitosti. Bogat vir vlaknin so na primer sadje (ne pozabimo na jabolko), zelenjava, polno zrnat kruh, oreščki in fižol.

Brez vlaknin dobre bakterije usahnejo in posledično apetit uide z vajeti.

2) Fenoli. Z njimi se hranijo tudi dobre bakterije v črevesju. Fenolne spojine so antioksidanti, ki dajejo rastlinski hrani barvo. Več različnih barv na krožniku več različnih fenolov. Zato je dobrodošel mavrično obarvan obrok.

3) Fermentirana živila. Ta prispevajo dodatno korist za zdravje. Fenoli v fermentiranih živilih so bolj dostopni našemu telesu. Poleg tega z vsakim zalogajem fermentiranih živil vnesemo v telo bakterije, od katerih nekatere prispejo do črevesja. Bakterije, ki so že tam, se hranijo s temi novimi sevi, kar pomaga povečati raznolikost dobrih črevesnih bakterij. Fermentirana živila so na primer kislo zelje, kefir in jogurt.

4) Zdrave maščobe. Omega-3 maščobne kisline, ki se nahajajo v mastnih ribah, repičnem olju, nekaterih oreščkih in drugih živilih, zmanjšajo vnetje v črevesni sluznici. Poleg tega so navedeni viri zdravih maščob bogati tudi na fenolih, takšna vira sta na primer ekstra deviško oljčno olje in avokado.

Z dobrimi bakterijami bogato črevesje pripomore tudi k zdravi telesni masi. Zato osrečite svoje dobre bakterije, da vam bodo te lahko povrnile z zdravjem.

Vir: Medscape, 23.2.2024

Close Menu