Dieta pri celiakiji

Celiakija je avtoimuna kronična bolezen tankega črevesja, kjer telo ne prenese zaužitega glutena.

Z  0,6 % do 1 % razširjenostjo po vsem svetu je pogosta zlasti zato, ker proti njej do zdaj ni na voljo nobenega boljšega zdravilnega ukrepa, kot je ta, da bolniki s celiakijo pač naj ne uživajo hrane, ki vsebuje gluten – zmes beljakovin, ki se običajno nahaja v rži, pšenici in ječmenu.

Z ustrezno dieto se sluznica pozdravi najkasneje v treh letih. Z dietnimi prekrški pride ponovno do poškodbe črevesne sluznice. Poleg diete brez glutena so za obvladovanje celiakije v preventivno in kurativno pomoč tudi probiotiki Lactobacillus in Bifidobacterium.

V spodnjem članku si lahko preberete, katera živila so dovoljena in priporočena ter katera živila so prepovedana pri bolnikih s celiakijo. Seznanili se boste tudi s tem, na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu in pri pripravi brezglutenske hrane.

 Alenka Špringer

Close Menu