Možgani na paši

Neki učitelj je v petek napovedal svojim učencem spraševanje naslednji teden in jih obenem opozoril, naj se čim prej spravijo k učenju.

Brihtni Jurček je razmišljal takole:

– Teden ima pet šolskih dni. Verjetnost, da bom vprašan v ponedeljek, je le petinska v primerjavi s štiripetinsko, da bom vprašan naslednje štiri dni. Torej ne bom vprašan že v ponedeljek. Če prav pomislim, je razmišljal dalje, kako zelo verjetno sploh je, da bom vprašan naslednje dni? Denimo v torek. Le četrtinska verjetnost v primerjavi s tričetrtinsko, da bom vprašan v sredo, četrtek ali petek. Torej ne bom vprašan že v torek. Če prav pomislim, je razmišljal nadalje, kako verjetno je, da bom vprašan v sredo? Le tretjinska verjetnost v primerjavi z dvotretjinsko,da bom vprašan zadnja dva dni v tednu. Torej ne bom vprašan niti v sredo. Če prav pomislim, je razmišljal naprej, kako verjetno je, da bom vprašan v četrtek? Nič bolj, kot da bom vprašan v petek. Do četrtka ali petka pa je še daleč, zato je še časa na pretek, da poskrbim za svoje duševno zdravje in dam za dobro počutje možgane na pašo.

Tako je tudi storil. Ko je v ponedeljek prišel razposajen v šolo, pa je naneslo, da ga je nepripravljenega učitelj prvega vprašal. Brihtni Jurček se seveda ni mogel načuditi, da lahko ima tako »sijajno« razmišljanje tako porazne praktične posledice, ki mu grenijo življenje in ogrožajo njegovo duševno zdravje.

Brihtni Janezek se je lotil problema z druge strani in po istem miselnem vzorcu prišel do povsem drugačnega sklepa:

– Teden ima pet šolskih dni. Verjetnost, da bom vprašan v petek, je le petinska v primerjavi s štiripetinsko, da bom vprašan prve štiri dni v tednu. Torej ne bom vprašan šele v petek. Če prav pomislim, je razmišljal dalje, kako zelo verjetno sploh je, da bom vprašan predhodne dni?Denimo v četrtek. Le četrtinska verjetnost v primerjavi s tričetrtinsko, da bom vprašan v sredo, torek ali ponedeljek. Torej ne bom vprašan šele v četrtek. Če prav pomislim, je razmišljal nadalje, kako verjetno je, da bom vprašan v sredo? Le tretjinska verjetnost v primerjavi z dvotretjinsko, da bom vprašan prva dva dni v tednu. Torej ne bom vprašan niti v sredo. Če prav pomislim, je razmišljal naprej, kako verjetno je, da bom vprašan v torek? Nič bolj, kot da bom vprašan že v ponedeljek. Do ponedeljka ali torka pa je zelo blizu, zato je skrajni čas, da se podvizam in se začnem pripravljati na spraševanje že danes.

Tako je tudi storil. Ko je v ponedeljek prišel poln znanja v šolo, sicer ni bil vprašan, ker je pač naneslo, da ga je spraševanje doletelo šele v petek. Vendar je do takrat lahko imel za dobro počutje možgane na paši, mimogrede utrdil znanje in tako poskrbel za svoje duševno zdravje.

Poduk: Dober prijem nadomesti primanjkljaj pameti, prava razporeditev dobrega počutja pa zakrpa vrzel v duševnem zdravju.

Close Menu