Svetovni dan sladkorne bolezni: NEZDRAVLJENA SLADKORNA BOLEZEN

Sladkorna bolezen je značilna bolezen sodobnega časa, ki se pojavlja izrazito pogosteje v starosti. Bolnikov s tovrstno boleznijo je pri nas in v svetu zelo veliko. Še več, njihovo število hitro narašča. Posledice ene najpogostejših kroničnih nenalezljivih bolezni so lahko zelo krute. Pogosto so celo vzrok za smrt. Osem desetin diabetikov umre zaradi srčno-žilnih bolezni. Posledice sladkorne bolezni so kronične okvare, ki zmanjšajo kakovost življenja bolnikov in zelo obremenijo zdravstvo. Zato je zelo pomembno, da sladkorno bolezen čim prej odkrijemo, predvsem ko še ni opaziti nobenih težav, ter njeno zdravljenje skrbno vodimo. Sladkorna bolezen sicer z leti kronično okvari tkiva in organe. Prizadene tako velike kot male žile in živce.

Okvara ledvic (diabetična nefropatija). Nastane zaradi neurejene sladkorne bolezni, ki prizadene žile v ledvicah, to pa vodi do propada ledvičnih telesc. Pojavijo se beljakovine v urinu. Očiščevalna naloga ledvic popusti in nazadnje ledvice odpovejo.

Okvara oči (diabetična retinopatija). Nastane zaradi spremenjenih kapilar v očesni mrežnici. Te postanejo razširjene in nagnjene h krvavitvam. Če je krvni sladkor dlje zvišan, se pojavijo na očesnem ozadju številne različno velike krvavitve, nastanejo nove kapilare in razraste se vezivo. To pripelje v slabovidnost in tudi do slepote. Okvara oči se pojavi že zelo zgodaj ob nastanku sladkorne bolezni, zato se mora bolnikom redno pregledovati očesno ozadje.

Okvara živcev (diabetična nevropatija). Prizadene periferno živčevje predvsem spodnjih okončin. Bolnik tam izgubi občutek za dotik, bolečino in toploto. Pesti ga lahko huda pekoča in stalna bolečina v predelu stopal, goleni in stegen. Redkeje so prizadete zgornje okončine. Okvari pa se lahko tudi avtonomno živčevje, ki spremeni delovanje organov. Pojavijo se, denimo, stalne driske, sečni mehur se ne more izprazniti in erektilna funkcija oslabi.

Diabetično stopalo. Nastane zaradi okvare žil in živcev v stopalu ali celi nogi. Tu okvara živcev, zmanjšana prekrvitev in vnetje pripeljejo do uničenja tkiva. Posledica je lahko tudi amputacija. Najprej nastanejo male ranice, ki se ne zacelijo. K temu prispevajo še nepravilna obutev, nepravilna nega nog, nestrokovna pedikura, poškodbe in okužbe ran. Umanjka tudi občutek za dotik, bolečino in temperaturo. Rana ne boli, zato ji pogosto ne posvečamo dovolj pozornosti. Nevarna je lahko tudi uporaba kemičnih sredstev za mehčanje trde kože in kurjih očes. Zaradi okvare živcev se spremeni napetost mišic. Stopalo in prsti se deformirajo. Na mestih, kjer nastanejo veliki pritiski pri hoji ali stanju, se razraste trda koža, pod njo pa se pogosto pojavi razjeda. Tudi znojenje je zmanjšano, ali ga pogosto sploh ni, zato je koža suha in razpokana, takšna pa je ranljiva za okužbe.

Vendar naj povzamemo:

USODNA NI SLADKORNA BOLEZEN, TEMVEČ NEZDRAVLJENA SLADKORNA BOLEZEN

Close Menu