Teniški komolec (farmakoterapijska vaja)

Vprašanje

47-letnega gospoda zadnje širi tedne pestijo bolečine zaradi teniškega komolca (lateralni epikondilitis). Poskuša jih obvladati z nefarmakološkimi ukrepi in z jemanjem paracetamola, a brez zaznavnega uspeha, saj bolečina ne pojenja. Gospod je nedavno prestal miokardni infarkt, zato jemlje kardioprotektivni aspirin; pred 10 leti pa si je pozdravil nezapleteno peptično razjedo. Kateri je pravi analgetik za dotičnega bolnika v danih okoliščinah?

Odgovor

Bolnik potrebuje peroralni nesteroidni antirevmatik. Učinkovita bi bila, denimo, tako koksib, ki je varnejši za želodec, kot naproksen, ki je varnejši za srce.

1. Naj se bolniku predpiše koksib, ki je varen za želodec? Ne, ker je koksib nevaren za srce s prebolelim miokardnim infarktom.

2. Naj se mu predpiše koksib, ki je varen za želodec, pa še zaviralec protonske črpalke, ki je zaščiten za želodec? Ne, ker je koksib še vedno nevaren za srce s prebolelim miokardnim infarktom.

3. Naj bolnik vzame naproksen, ki je varnejši za srce s prebolelim miokardnim infarktom? Ne, ker naproksen zna biti nevaren za želodec s sicer pozdravljeno peptično razjedo.

4. Naj se torej bolnik sprijazni z bolečino zaradi teniškega komolca? Ne, naj vseeno vzame naproksen. Vendar tudi zaviralec protonske črpalke, ki je zaščiten za želodec?

5. Bolnik naj vzame zaviralec protonske črpalke na tešče, da bo zdravilo učinkovito. Naproksen naj vzame po zajtrku in večerji, da bo zdravilo bolj varno za želodec. Naproksen vzeti dovolj vstran od aspirina, ki se običajno jemlje opoldne pred kosilom, tako da ne bo zmanjšane kardioprotektivne učinkovitosti aspirina.

Close Menu