Vitamina C in E proti Parkinsonovi bolezni

Parkinsonova bolezen

Parkinsonova bolezen (PB) je napredujoča bolezen možganov, ki nastane zaradi postopnega propada možganskih celic, ki proizvajajo dopamin. Ta je kemični prenašalec sporočil v možganih in vpliva na načrtovanje, začetek in izvedbo gibov. Bolezen se začne neopazno in počasi napreduje, dejansko pa se začne kazati, ko umanjka približno 80 % dopamina. Več let lahko traja, preden gibalna sposobnost utrpi škodo. Vzroki bolezni niso povsem znani, so pa pomembni vplivi okolja in genetski dejavniki. Zato pride prav, če zvemo kaj novega o zmanjšanju tveganja za nastanek PB.

Vitamina C in E

Vitamina C in E zmanjšata tveganje za nastanek PB. Vsak zase, skupaj pa še bolj. Indeks telesne mase in pitje kave spremenita zaščitni vpliv obeh. Pitje kave ga zmanjša; pri težjih in debelih ljudeh pa je nasprotno zaščitni učinek obeh vitaminov še bolj izrazit. Zanimivo, beta-karoten ne zmanjša tveganja za nastanek PB. Tako pravi nedavna obsežna švedska raziskava (Hantikainen, 2021), ki je proučevala vpliv prehranskih navad na nastanek PB. Trajala je približno 18 let v obdobju med 1997 do 2016; obravnavala pa je 43865 ljudi brez PB, obeh spolov, starih od 18 do 94 let. Po povprečno 17,6 letih se je pri 465 udeležencih raziskave (pri 1%) pojavila PB z različno verjetnostjo glede na uživanje z omenjenimi vitamini ali bogate ali revne hrane. Udeleženci v skupini z največjim vnosom vitaminov in antioksidantov so bili običajno starejši, bolj izobraženi in jedci večjih količin sadja in zelenjave. Udeleženci z najmanjšim vnosom zaščitnih snovi so bili kadilci in jedci večjih količin na vitaminih in antioksidantih revne hrane.

Sklep

Vitamina C in E sta zaveznika za preprečitev PB. Ker ima PB zelo dolgo predklinično obdobje brez motoričnih znakov, priporočamo uživanje hrane z dovolj vitaminov C in E že v zgodnji odrasli dobi. Ta vitamina sta antioksidanta, ki se nahajata v sadežih in zelenjavi, kot so, denimo, pomaranče in brokoli (vitamin C) ali mandlji, avokado in špinača (vitamin E). Pomembna sta za zdravje nasploh, saj preprečujeta poškodbo celic in vnetje. Zato ju priporočamo ne glede na to, da še ne vemo, kakšen naj bi bil optimalen odmerek proti PB.

Vir

Essi Hantikainen et al, Dietary antioxidants and the risk of Parkinson Disease – The Swedish National March Cohort, Neurology, February 09, 2021; 96 (6)

 

Close Menu