Zdravila med dojenjem

Zdravila, ki jih užije doječa mati, lahko preidejo v materino mleko in neželeno učinkujejo na dojenčka. Pomembni sta vsebovana količina izločenega zdravila v materinem mleku in zdravilska toksičnost za otroka. Nekaterih zdravil ni primerno jemati med dojenjem ne glede na okoliščine, drugim pa preprečimo razvoj nevarnih učinkov s pravilnim odmerkom, farmacevtsko obliko in odmerjanjem. Ob tem je treba upoštevati, da so za razvoj alergičnih reakcij dovolj že zelo majhni odmerki tudi sicer nenevarnih snovi. Nekatera zdravila, denimo dekongestivi, ki so sicer v prid pri prehladih, lahko zavrejo izločanje mleka. Obstajajo tudi takšna, ki nastajanje in izločanje mleka pospešijo ter se v ta namen tudi uporabljajo. In predvsem, preden se doječa mati odloči vzeti zdravilo, mora vedeti, ali je to zanjo v resnici potrebno.

Če je odgovor pritrdilen, je najprimernejše izbrati najvarnejše zdravilo od učinkovitih. Priporočljiva so zdravila, ki so že dlje v rabi in so se pokazala kot varna za dojenčka. Na primer paracetamol in ibuprofen sta načeloma bolj združljiva z dojenjem od aspirina. Ustrezna zunanja uporaba ima prednost pred notranjim jemanjem. Na splošno se odsvetujejo zelo močna zdravila, prav tako zdravila s podaljšanim delovanjem in takšna, ki vsebujejo več zdravilnih sestavin. Zelo pomemben je časovni razpon med jemanjem zdravila in dojenjem. Doječa mati naj vzame zdravilo takoj po dojenju ali pred pričakovanim otrokovim najdaljšim spanjem.

Vzeta v terapevtskih odmerkih se večina zdravil ne pojavi v materinem mleku v zadostni količini, da bi otroku lahko povzročila opazno škodo. Vendar se kljub temu zdravila, ki niso prepovedana med dojenjem, predpisujejo previdno. Doječe matere in otroci so namreč poleg nosečnic in ostarelih ljudi bolj ogroženi pri zdravilskem zdravljenju. Zaslužijo si posebno terapevtsko pozornost zaradi pogostejših zdravilskih zapletov, ki lahko prerasejo tudi v hujšo zdravstveno škodo. Zdravljenje se priporoči glede na bolnikove fiziološke, bolezenske in socialne okoliščine.

V izjavi o zdravilih v humanem mleku, ki ga je zapisal Komite za zdravila pri Ameriški akademiji za pediatrijo, so aspirin in drugi salicilati edina zdravila brez recepta, ki imajo lahko prek maternega mleka opazen škodljiv učinek na dojenčke. Vendar za mnoga zdravila brez recepta ni na voljo podatkov o prehodu učinkovin v materino mleko in njihovem mogočem kliničnem učinku, zato je kritičen odnos do zdravilskega zdravljenja med dojenjem upravičen. Pred uporabo si velja prebrati zdravilsko navodilo, zdravilske dvome pa odpraviti skupaj s farmacevtom oziroma zdravnikom.

Kajpak imajo farmakološki učinek tudi lažna zdravila. Doječa mati, ki kadi, obremeni svojega otroka s kadilskimi posledicami. Količina kofeina v kofeinskih napitkih sicer ni škodljiva, a večji in pogosti odmerki povzročijo slab spalni vzorec pri otrocih.  Alkohol že v zelo majhnih odmerkih ogrozi zdrav otrokov razvoj.

Close Menu