Zdravilska nezdružljivost alkohola

Splošno znano je, da zdravila in alkohol ne gredo skupaj. Alkohol lahko ponagaja zdravilom na več načinov in pogosto nepredvidljivo. Priložnostno pitje po navadi zveča učinek zdravil, redno pitje pa ga zaradi različnega vpliva, ki ga ima alkohol na presnovo zdravil v jetrih, okrni. Ob sočasnem jemanju zdravil in uživanju alkohola se izgubi nadzor nad zdravilskim odmerkom. Premajhen odmerek ni dovolj učinkovit, čezmeren pa postreže s preveč neželenih učinkov. Niti prvo niti drugo ni koristno.

Alkohol kratkoročno okrepi učinke zdravil, ki zavirajo osrednji živčni sestav. Takšnih zdravil je veliko. Sem spadajo uspavala, antihistaminiki, opioidni analgetiki, antiepileptiki, antidepresivi, antipsihotiki in pomirjevala. Večina se jih dobi le na recept, nekateri antihistaminiki – z njimi zdravimo alergije – pa se dobijo tudi brez recepta. Kombinacija z alkoholom povzroči vrtoglavico. Znan je medsebojni vpliv med disulfiramom in alkoholom, ki pomaga odvrniti začasno ozdravljene alkoholike od ponovnega seganja po alkoholu. Že majhna količina zaužitega alkohola namreč kaznuje kršitelja z zelo neprijetnimi učinki, ki se začnejo z obrazno rdečico, nadaljujejo z razbijajočim glavobolom in se lahko stopnjujejo z dihalnimi in srčnožilnimi motnjami. Neljube posledice po navadi izzvenijo same, toda zaradi osebnih razlik med bolniki je včasih potrebna tudi intenzivna medicinska pomoč s kisikom in intravensko tekočino.

Podobni učinki pretijo tudi ob sočasnem jemanju alkohola in drugih zdravil, med katerimi so tudi nekateri antibiotiki.

Tretja snov lahko zaplete medsebojno delovanje zdravil. Zaradi alkoholnih pijač, ki vsebujejo tiramin, se razvije hipertenzivna kriza pri bolnikih, ki se zdravijo z zaviralci monoamino oksidaze (MAOI), tj. vrsto zdravil za zdravljenje depresij, psihičnih ali čustvenih motenj ter Parkinsonove bolezni. Ker neželeno interakcijo povzroči zdravilska sled v telesu, je prepovedano piti pijače z vsebovanim tiraminom še dva tedna po prenehanju jemanja omenjenih zdravil.

Medsebojnih vplivov z alkoholom naj se pazijo sladkorni bolniki, ki se zdravijo s sulfonilsečninskimi zdravili ali inzulinom. Povzročijo hipoglikemijo, čezmerno se zniža krvni sladkor.

Previdni naj bodo tudi bolniki, ki si znižujejo krvni tlak ali zdravijo druge bolezni z vazodilatatorji. Alkohol zveča tveganje za položajno hipotenzijo: krvni tlak nenadno upade osebi, ko vstane ali nepremično stoji. Človeku se zvrti, pade in se morda tudi poškoduje.

Prav tako se lahko spremeni učinek drugih antihipertenzivov. Ob zdravilu verapamil postane alkohol škodljivejši, njegova krvna raven pa lahko že ob skromnem uživanju preseže tisto, ki je pravno dopustna za vožnjo in upravljanje strojev.

Nepredvidljive so posledice po pitju alkohola pri jemanju peroralnih antikoagulantov, zdravil proti krvnim strdkom.

Kronični alkoholiki postanejo odporni za običajni odmerek zdravil, ki zavrejo osrednji živčni sestav. Ker je manjši odziv na splošne anestetike, je tem bolnikom treba prilagoditi narkozo.

Nevšečnosti se pojavijo tudi pri pogosto uporabljenih zdravilih, ki se dobijo brez recepta. Alkohol skupaj z aspirinom in drugimi nesteroidnimi antirevmatiki povzroči želodčne krvavitve; analgetik in antipiretik paracetamol  pa ob alkoholu okvari jetra.

Pričanje o zdravilski nezdružljivosti alkohola gotovo ni izčrpano.

A, že glede na povedano se je pri kratkotrajnem zdravljenju z zdravili najbolje odreči alkoholu; pri dolgotrajnem zdravljenju pa sezimo po njem šele po predhodnem posvetu in premisleku.

Close Menu