ZDRAVSTVENI IZZIV ali izkoristimo dan

Naključje spremlja življenje, kot neljubo tveganje mu preti, kot vabljiva priložnost pa se mu dobrika vseskozi od rojstva do smrti. Kar koli naredimo, sprejmemo, odklonimo, se trudimo ali le nemočni spremljamo, je povezano z njim. Ne da se odpraviti, mogoče pa je zavreti ali spodbuditi nastanek tako grozljive škode kot prijetne koristi.

Preteče tveganje nas skrbi in poželjiva priložnost vznemiri sorazmerno s svojo uresničljivostjo in velikostjo naključne posledice. Pomembno je tudi, kako smo zanju ranljivi in o njiju prepričani.

Denimo, malo potnikov ne leti z letalom, ker se vsak sto tisoči do milijonti let ponesreči, vendar pa se jih kar nekaj premisli, če se je nesreča zgodila pred kratkim. Pri vožnji z osebnim avtom smo bolj ravnodušni, ker posledice prizadenejo manj ljudi. Če ne bi bili, bi se promet zaradi številnih nezgod streznil že včerajšnji dan. A je zaradi prelahkih misli za nameček vedno drznejši.

Podobno ljudje stavimo na srečo. Pripravljeni smo se postaviti na rep dolge vrste in potrpežljivo počakati na vplačilo za vstop v mamljivi svet, četudi so možnosti za sicer velik dobitek majhne.

Na splošno velja, da nas ne skrbi, če tveganje uresniči svojo grožnjo življenju in zdravju redkeje kot v sto tisoč primerih. Obstajati mora mnogo večja verjetnost neljubega dogodka, da smo se ga s spremembo svojega vedenja pripravljeni tudi obvarovati. Takrat je tudi pomembno, da smo prepričani o svoji sposobnosti, da spremenimo življenjski slog. Zelo pomaga, da imamo motiv, ki nas potegne naprej.

Ob zasvojenosti s koristjo, ki je postala sama sebi namen, je uspeh pičel, ker nas zasuče v začaran krog neusahljivih želja in umetnih potreb.

Naše razvade nastanejo, se vzdržujejo in krepijo v socialnem okolju, kjer živimo, delamo ali preživljamo prosti čas, zato se navezanost nanje le tu lahko tudi razveže. Drugi so naša usoda, naključje pa je posledica dejstva, da velja tudi obratno. Tudi mi smo usoda drugih.

Odporni nismo niti proti širšim družbenim ukrepom, ki nam lahko olajšajo ali otežijo izbiro za boljše počutje ter bolj zdravo in daljše življenje.

Ne glede na to, ali je tveganje odkrito ali prikrito, ogromno ali neznatno, pride iznenada ali se prikrade potihoma, ga sprejmemo vede ali nevede, ga omalovažujemo ali precenimo, lahko nanj vplivamo ali ne, se moramo prej ali slej sami spoprijeti z njim.

Pri igrah na srečo sicer obstajajo redki zmagovalci, a od igralca, ki mu je bila sreča mila, ni pričakovati, da bi komu odstopil dobitek.

Preprečevalnih ukrepov za zdravo in dolgo življenje je malo, a so najuspešnejši in najcenejši.

Kot, denimo, naslednjih pet:

prvič – zdravo se prehranjujmo,

drugič – bodimo dovolj telesno dejavni,

tretjič – ne kadimo,

četrtič – imejmo mero za alkohol

ter petič – hitimo počasi in obvladujmo stres.

Predvsem pa imejmo radi življenje, zato izkoristimo dan. Najbolje že danes, saj je jutrišnji namenjen za plačilo zaslug in povračilo dolgov.

Close Menu