Žrelo boli

Večino bolečega žrela povzročijo virusne okužbe, ki se pozdravijo brez zdravil. Kar 90 odstotkov bolnikov si opomore v tednu dni po pojavu simptomov. V lekarnah je na voljo precej zdravil za odpravo neugodja in bolečine, ki spremljata okužbo. Lokalno delujoče pastile in pršila imajo blažilni učinek. Vsebujejo sicer učinkovine z razkuževalnimi lastnostmi, a pri virusni okužbi je njihova glavna korist, da ovlažijo žrelo. Nekatera oralna zdravila vsebujejo tudi lokalni anestetik ali protivnetno učinkovino za blažitev bolečin v žrelu. Sistematična raziskava pred leti je pokazala, da so enostavni analgetiki za notranjo rabo, denimo paracetamol, acetilsalicilna kislina in ibuprofen, ob ustreznem odmerjanju zelo učinkoviti pri odpravi bolečine v žrelu. Bolniki naj bi stopili k zdravniku, če po tednu dni žrelo še vedno boli.

Trije praktični primeri:

I

Gospa prosi za nasvet za svojega sina, ki ga zelo boli žrelo. Star je 15 let in leži doma v postelji. Vročino ima, zadnji del žrela je prekrit z belo oblogo. Otrok je videti utrujen. Ni kaj dosti jedel, ker zaradi bolečega žrela težko požira. Žrelo ga boli že 5 dni, v postelji pa je od včeraj. Bezgavke v vratu so otečene.

Magistrov pogled. Najboljše bi bilo, da bi zdravnik pregledal otroka., ki ga je huda bolezen položila v posteljo. Infekcijska mononukleoza se v tej starostni skupini večkrat pojavi. Dokler otrok ne obišče zdravnika, naj vzame paracetamol v obliki napitka ali sirupa, ker se dasta ti obliki najlažje užiti. V pomoč bosta tako analgetični kot antipiretični učinek zdravila.

Doktorjev pogled. Magister je pravilno svetoval napotitev k zdravniku. Materin opis bolezni predpostavlja hudo vnetje tonzil, ki bi jo lahko povzročila tako virusna kot bakterijska okužba. Če se  izkaže, da je tonzilitis virusnega porekla, je zelo mogoče, da otroka pesti infekcijska mononukleoza. Zdravnik mora preveriti, kar si mati in otrok mislita o bolezni, odpraviti njune skrbi in jima omogočiti objektivna pričakovanja za ozdravitev. Razložiti mora vzroke bolezni in način zdravljenja. Na tej stopnji pogosto ni mogoče izključiti bakterijske (streptokokne) okužb, zato je najvarneje predpisati peroralni penicilin ali makrolid, če je bolnik alergičen na penicilin. Glede na dosegljivost laboratorijskih storitev zdravnik lahko vzame bris za presojo o bakterijski okužbi. Če okužba traja več kot teden dni, lahko krvni test potrdi ali ovrže sum o infekcijski mononukleozi. Čeprav ni na voljo nobenega zdravljenja z zdravili za omenjeno bolezen, je bolniku v pomoč, da zve za naravo svoje bolezni in kdaj lahko pričakuje okrevanje.

II

Najstnica pride v lekarno s svojo materjo. Žrelo jo boli od včeraj. Žrelo je nekoliko pordelo. Deklica je imela čez noč blago vročino. Zamašen nos ima in na sploh jo vse boli. Ne požira težko in še ni vzela nobenega zdravila.

Magistrov pogled. Videti je, da ima dekle blažjo vnetje gornjih dihalnih poti. Simptomi naj bi popustili v nekaj dneh. Med tem bi bilo razumno lizati pastile zoper boleče žrelo in poskrbeti za odpravo drugih simptomov, denimo zamašenega nosu in splošne bolečine. Sistemski analgetik pride v poštev, mogoče skupaj z dekongestivom.

Doktorjev pogled. Lekarnarjeva ocena je videti pravilna. Ker ima bolnica zamašen nos, je najverjetnejša virusna okužba. Mnogi bolniki prihajajo k zdravniku s podobnimi simptomi v upanju, da bodo dobili antibiotik za hitro ozdravitev, ta pa je pri virusnih okužbah brez vrednosti.

III

Gospa srednjih let prosi za nasvet za svojega moža, ki ga boli žrelo. Mož ima hripav glas že približno mesec dni, čeprav je poskusil blažiti težave z lizanjem različnih pastil,a brez uspeha. Že približno 20 let je strasten kadilec, pokadi najmanj zavojček na dan.

Magistrov pogled. Opisani simptomi ne kažejo na blago okužbo žrela. Glede na dolgo trajanje težav in neuspešno uporabo zdravil v prosti prodaji bi bilo najboljše, da bolnik obišče zdravnika zaradi potrebnih preiskav.

Doktorjev pogled. Vztrajna sprememba glasu s hripavostjo je indikacija za napotitev k otorinolaringologu. Ta bo najboljše presodil, kaj je narobe z glasilkami. Za preiskavo sta potrebni veščina in posebna oprema, ki je večina družinskih zdravnikov nima. Mogoč je tudi rak grla, posebno še, ker je mož kadilec.

Close Menu